Kerkészítő.hu - Pázsitok, sziklakertek, növények öntözése autómata rendszerekkel.
Ma 2024. június 18., kedd, Arnold és Levente napja van. Holnap Gyárfás napja lesz.

 

 


kedvezmeny

 


 


 

 

 

 

 

 

                        Az automata öntözőrendszer felépítése.

Az automata öntözőrendszer  a kert talajába beásott csőrendszer, amely a növénycsoportok és kultúráknak megfelelően, zónákra van osztva az egyes csoportok vízigényének a figyelembe vételével. A csőrendszerre un. megfúrós idomokkal vannak csatlakoztatva a szórófejek, amelyek lehetnek, spray, rotoros, vagy rotátoros kivitelűek.  A vízkijuttatás mértéke, területi tagoltsága határozza meg, hogy milyen típusú szórófejet tervezzünk ill. telepítsünk a rendszerbe.

Az adott zónába egy elektromosan vezérelt szelep szabályozza a víz áramlását. Ezt az alkatrészt, mágnes szelepnek nevezzük. A mágnes szelepeket, vezérlő egységgel vezéreljük ami lehet, hálózati, elemes, kültéri ill. beltéri kivitelű. A vezérlőn beállított időben öntöz az öntözőrendszer.

A zónákban elhelyezett szórófejek az áramló víz nyomásának a hatására emelkednek ki a talajszintből, és az öntözési idő végén amikor a vezérlő parancsára a mágnes szelep elzárja az adott zónában a víz útját akkor vissza süllyednek a talajszint alá.  Így nem akadályozzák a kert rendeltetésszerű használatát. 

Ha esik az eső, akkor az esőérzékelő letiltja az öntözést, és ezt addig fenntartja amíg az érzékelő nedvességet érzékel. Külső beavatkozás nélkül újra indítja a rendszert.

 

 

 

 


            Néhány szó az öntözésről...


 

A növények életében a víz központi jelentőségű. Testüknek akár70-80 százalékát is víz    alkotja, ezenkívűl tápanyag, élettér, azanyagcsere-folyamatok színtere, sőt egyes fajoknál még abeporzást is a víz végzi el

A víz éltető ereje nélkül tehát, a növények nem létezhetnek!

                    


A növekedés, a szaporodás feltétele a kellő vízellátás. Ezért a növények termesztése során az öntözésnek, a vízigény kielégítésének hatalmas jelentősége van. A természetben a növények vízellátásáról a hulló csapadék gondoskodik. Az adott területen kialak lt fajok emiatt genetikailag kódolt  vízigénnyel rendelkeznek, amely a nemesítés során sem változtatható meg számottevően.

    Ahhoz, hogy a növények fejlődése kielégítő legyen, életük sorána genetikai  elvárásaiknak megfelelő vízmennyiséget igényelnek.

Ha ezt a szintet a természetes csapadék nem biztosítja,a növény fejlődése visszaesik, szélsőséges esetben pusztulás is bekövetkezhet. Ennek értelmében a vízpótlás, az öntözés hatására a növények fejlődésében  minőségi és, mennyiségi javulások jelentkeznek. Az öntözött zöldfelületeken a növények életfeltételei tehát, jobbak így gyorsabban fejlődnek, nagyobbra nőnek.

       Lombfelületük is nagyobb, és a virágok száma, és mérete is növekszik.

A megújulási képesség erős, ezért a növények nem érzékenyek a károsítókra sem. Ezekből adódóan az ilyen kertek és parkok hatékonyabban betöltik feladatukat: a növények szebbek, hathatóan javítják a város éghajlatát, kellemesebbé teszik a környezetet. Lélektani hatásuk is fölerősödik: az egészségtől kicsattanó élénkzöld lombok látványa kellemesebb gondolatokat ébreszt, mint a kiszikkadt talajban tengődő, szenvedő növények képe.

 

                                                              Öntözőrendszer működése

       Az automata öntözőrendszer működési elve a következő:

Az öntözőrendszer szórófejeit, a talajfelszín alá beásott vízcsőrendszer köti össze, amelyek pontos helyét, a gondosan elkészített öntözési terv alapján jelöljük ki. A zónák méretét és számát, a kert vagy terület adottságainak megfelelően osztjuk ki. Az öntözővíz a csőrendszerben a mágnes szelepeken keresztül jut a zónákba a vezérlőegység utasításai szerint. A vezérlőegység vezérli a szelepeket egy előre meghatározott program alapján. A víznyomás emeli ki a szórófejeket, a talajszint síkja alól és öntözi a területet. A vezérlő programja a beállított  időpontokban, a meghatározott ideig működik. Az esőérzékelő blokkolja ill. kikapcsolja a vezérlő egységet ha esik az eső, és így nincs felesleges vízhasználat. A kertben, a fárasztó hétköznapokon, munka után sem kell kézzel öntözni mert, az öntözőrendszer teszi  a dolgát és a pihenésé lehet a főszerep. Az előre beállított értékek és, a növények igényei szerint használja gazdaságosan a vizet és nincs túlöntözés, csökkenthető a gombásodás veszélye. Az ideális öntözési időpontok a hajnali, kora reggeli órák amikor a legkisebb a víz visszapárolgás. A szakszerűen megtervezett igényesen, precízen megépített öntözőrendszer mellett a tulajdonos nyugodtan alhat, nyaralhat vagy csak egyszerűen élvezheti a kertjét mert, nem igényel felügyeletet működés közben sem. 

És ami még nem elhanyagolható tényező, hogy növeli az ingatlan értékét.